onsdag 16. september 2009

Dyr.


Omgang med dyr er en del av hverdagen i India, baade for fastboende og reisende. Denne posten skal handle litt om mitt forhold til dyr hittil paa reisen.

Katter
Paa tidligere reiser har jeg ikke sett saa mange katter i dette landet. Ett og annet skrantent krek som loeper fra sinte butikkeiere, bare. Denne gangen bodde vi paa Hare Rama Guest House i Paharganj, og paa taket der var det en fast gjest: en tynn, men ekstremt elegant svart pus. Dag to var det en skjoenn, liten, hvit en ogsaa, og senere en stoerre, spraglete hankatt. Da vi saa en fjerde katt luske rundt i gangene og det lukta litt kattebaesj i restauranten begynte vi aa spise frokost andre steder.

Hunder

Uansett by, loeshundene har sitt eget samfunn i India. Kulturen varierer litt fra sted til sted, ogsaa avhengig av gjennomsnittlig helsetilstad paa bestanden. Men generelt er de slaekke, rolige, bedagelige dyr som legger seg til paa skyggefulle steder og loefter ikke paa et oeyelokk verken om man traakker over dem eller om det skulle kjoere forbi en trailer med fire cm klaring. Og saa faar de mat av menneskene slik at de skal henge rundt og drepe rotter.

Apekatter
I Varanasi og mange andre byer skal man IKKE mate apekattene. Naar de befinner seg i by er de for skadedyr aa regne, de ramponerer hus og hager, stjeler mat, oppfoerer seg truende overfor mennesker. Her i Rishikesh sitter det en mann paa brua og roper 'kjoep peanoetter for aa mate apene, kjoep peanoetter'. Kanskje er de mindre vanskelige aa leve med naar de har skogen og naturen saa naere. Paa de to gangbruene over den brusende Ganges loeper de, fortfort langs tynne wirer, 30 meter over vannet, eller kaster seg rundt etter forbipasserende, om de skulle vaere saa uforberedte aa gaa over brua baerende paa mat. Naa har alle damene smaa babyer hengende i pelsen, de kan sjarmere vettet av hvemsomhelst.

Hester

I Delhi saa jeg en hest med en unggutt paa ryggen. Den tuslet gjennom Pahar Ganj og saa ut til aa vaere mer et ridedyr enn et arbeidsdyr. Her i Rishikesh baerer hestene sement i store sekker over ryggen, med en enkelt hestepasser som driver fire-fem hester i flokk. De er litt for tynne, men jeg har sett dem verre andre steder i landet.
Kyr
Dem deler man gatene med, og de lukter trygt og snilt. Om de er for mye i veien kan man klaske dem paa skinka og si 'hatt' slik som inderne. I gaar observerte Joern og jeg en veldig drektig ku, saa foedeklar at man kunne se konturene av kalven. I dag, naar vi gikk ut for aa spise frokost saa vi dem: En stavrete, ennaa fuktig ny liten tass som ble omsorgsfullt slikket av mammaen sin.

Ildfluer

Naar det er rundt midnatt, og man sitter paa betongtaket av gjestehuset sitt og kjederoeyker sigaretter med nyvunne venner bare fordi det er saa hyggelig at man maa utsette det aa legge seg en liiiten stund til - naar hele byen sover og India ikke braaker, men er den summende lyden av en maalbevisst Ganges paa vei ned fjellet, en enslig rautende ku og en lav latter fra et aapent vindu paa nabohotellet - da blinker det innimellom i smaa, gule lys, og man holder pusten til den har floeyet ut av syne.

Slanger

Jeg har ikke sett noen saanne. Men i gaar, da vi spiste middag med det tyske paret Paul og Kim, kroep det, inne paa uterestauranten (som riktignok bare har et aapent gjerde inn mot et kratt), en liten groenn slange over foten til Kim. Hun spratt opp, og vi maatte kalle paa restaurantfolka. De lette lenge, men fant ingen slange - de hadde kroepet tilbake til busken den kom fra utenfor. Og selv om de forsikra oss om at 'smaa groenne slanger' ikke er farlige, flytta vi til et bord en etasje opp.

Maur

Det er ofte maur i sukkeret.


Det er dyra jeg finner det verd aa nevne hittil.

Indiatex

- - - - - -

Etter press fra enkelte velger jeg naa aa utvide denne posten.

Mygg
Du ser dem ikke, men de er der. De er der med soeskenflokken og hele storfamilien, og de er ute etter deg. Paa tross av at det staar 'effektiv mot tropiske mygg' paa myggmiddelet mitt ser jeg naa ut som om jeg har vannkopper omtrent, med prikketiprikk over hele kroppen. Og det kloer. Smaajaevler.
Gris
Det er en gris her - minst. Den er svaer og stygg og moekkete, lysegraa med moerke flekker, og den viser seg i skumringa. Noen ganger forsvinner den sporloest hvis man ser bort en stund. (Noe som kanskje kan forklares med alle sideveiene og krattene rundt her, men som maa anses som mystisk.)

3 kommentarer:

  1. Etter å ha lest all dem tingene du har beskrevet her, har jeg mest lyst å observere ildfluer. Betongtak, sovende indisk by med sine nattelyder, sigarett og hyggelig selskap - det må være den perfekte måten å observere ildfluer på. Magisk!

    Ida :)

    SvarSlett
  2. Ja. Magisk. Slangen var skumlere. Hadde jeg skrevet denne posten en dag senere hadde jeg ogsaa hatt overskriften "Mus". Paa restaurant (samme som der slangen var) i gaar var det to innpaaslitne mus som kroep rundt oss og opp paa bordene og overalt. Men hva skal man gjoere, restauranten er jo utendoers. Og soete var de.

    SvarSlett
  3. Hm. Var det alle dyrene? Har dere ikke mygg der borte? Eller duer?

    SvarSlett